Informează-te

Întrebări frecvente


Mulți dintre noi nu cunosc întru totul ce presupune dreptul de despăgubire ulterior unui accident, ce implică procesul în sine, care sunt pașii sau situațiile cu care se vor confrunta.



Informează-te

Întrebări frecvente


Mulți dintre noi nu cunosc întru totul ce presupune dreptul de despăgubire ulterior unui accident, ce implică procesul în sine, care sunt pașii sau situațiile cu care se vor confrunta.

 

O etapa de întrebări și răspunsuri, este o etapă normală și absolut necesară.

Din acest motiv, oferim transparență și am sintetizat cele mai frecvente întrebări cu care clienții noștri s-au confruntat înainte s-ajungă la noi.
1Care este Legea în baza căreia se pot primi despăgubiri în urma unui accident auto?
Legea nr. 132/2017 – în baza dispozițiilor acesteia sunt apărate drepturile victimelor accidentelor și se pot solicita despăgubiri materiale și/sau morale.
2Ce despăgubiri pot fi obținute ca persoană vătămata? Care sunt sumele maxime?

Despăgubirile în cazul accidentelor auto pot fi de natură materială (investigații medicale, pierderea venitului lunar, cheltuieli cu asistența medicală/îngrijitori, cele în urma decesului – de înmormântare, repatriere etc.) și de natură morală (aferente traumelor emoționale și psihice).

Limita maximă pentru despăgubiri pentru vătămări corporale/deces este de 6.070.000 euro, iar pentru pagube materiale de 1.220.000 euro.

3Cine pot fi beneficarii despăgubirilor materiale și morale în caz de decesul victimei?
Persoanele care se încadrează să beneficieze de despăgubiri: soț/soție, părinți, copii (minori sau majori), frați, precum și persoana care poate dovedi o puternică legătură afectivă cu victima.
4Care este timpul în care pot solicita despăgubirile?
Nu trebuie să treacă o perioadă mai mare de 3 ani de la data producerii accidentului rutier.
5Ce se întâmplă în situația în care cel care a produs accidentul nu are asigurare RCA valabilă?
Specialiștii care se ocupă de caz vor solicita despăgubiri de la Fondul de Protecție a Victimelor Străzii.
6Ce se întamplă dacă cel care a produs accidentul a rămas neindentificat? (accident rutier sau pieton lovit pe trecerea de pietoni).
O situație în care soluțiile pot fi gasite de către specialiștii în domeniu în urma analizei în detaliu a situației; Da, se pot obține despăgubiri și în acest caz, dar situația e particulară.
7Cel din vina căruia s-a produs accidentul îmi este prieten. Pot solicita despăgubiri fără a-i face rău?
Despăgubirile se obțin în totalitate de la firma de asigurări, persoana vinovată nefiind implicată direct în plata acestora. Ulterior, în funcție de situație, compania de asigurări are dreptul de a solicita recuperarea prejudiciului de la persoana vinovată de producerea accidentului, în anumite situații (vezi secțiune Informații utile).
8Ce se întâmplă dacă imediat după producerea accidentului am semnat înțelegerea amiabilă cu șoferul vinovat, dar ulterior situația s-a schimbat și vreau să solicit despăgubiri? / Sau dacă am primit de la șoferul vinovat o sumă de bani, mai pot cere despăgubiri?
Întelegerea amiabilă privește situația în care accidentul în care ați fost implicat a produs doar daune materiale asupra autovehiculelor, nu și vătămările persoanelor participante, astfel că nu ar trebui să afecteze dreptul dumneavoastră la despăgubiri pentru vătămările suferite. Situația dumneavoastră particulară va fi analizată în concret, chiar și în prezența unor înțelegeri cu șoferul vinovat vor fi găsite soluții adaptate.
9Sunt victima unui accident rutier produs în afara țării noastre, soferul vinovat fiind străin. Cum procedez în acest caz?
O situație particulară, în care contează actele pe care le aveți ca dovadă a implicării ca parte vătămată în respectivul accident: Proces verbal de accident rutier încheiat la fața locului, adresa emisă de poliția rutieră, copie asigurare RCA și certificat înmatriculare. Specialiștii noștri vă pot oferi toate detaliile unei astfel de situații.
10Dacă accidentul s-a întamplat într-un oraș în care eram în tranzit, cum procedez?
Se aplica aceleași reguli explicate pe larg anterior, cu posibilitatea în funcție de circumstanțe de a se constitui dosar penal împotriva persoanelor responsabile, respectiv de a fi despăgubit pentru prejudiciile suferite prin accident. O precizare împortantă este ca constituirea dosarului penal și efectuarea cercetărilor va fi de competența organelor de poliție și parchetului în a căror rază de activitate se produce accidentul (se află orașul în care vă aflați în tranzit).

Ești victima unui accident? Îți cunoști drepturile?


Cu o echipă de avocați și specialiști în domeniu, efectuăm gratuit analiza cazului dvs., în vederea preluării dosarului și obținerii celor mai mari despăgubiri materiale și morale.


Află mai multe
Contactează-ne